Archiv autora: admin

Složení mateřského mléka savců

Mléko je základní potravou mláďat všech savců a po jejich narození jediným zdrojem jejich výživy. Mláďata sají mléko z mateřských mléčných žláz (tzv. cecíků). Mateřské mléko poskytuje všechny potřebné organické živiny pro zdárný růst a vývin mláděte a je zdrojem … Celý příspěvek

Rubriky: Napsali jinde | Napsat komentář

Nová česká známka s tématem Křečka polního

Česká pošta vydala novou českou známku ze série „Zvířecí mláďata“ s Křečkem polním. Doplňující text k vydané známce je převzat z webu České pošty Technická data Katalogové číslo: 688 Datum vydání: 15.6.2011 Nominální hodnota: 10 Kč Tiskové listy: á 50 ks … Celý příspěvek

Rubriky: Napsali jinde | Napsat komentář

Jak se chovají vzácní hlodavci

Hlodavci na první pohled nepatří mezi nejatraktivnější chovance zoologických zahrad, přesto však v tomto řádu, který tvoří polovinu všech savčích druhů, nalezneme takové, které jsou touhou každé zoo – pro svou vzácnost nebo mimořádný způsob života. Pražská zoo jako třetí na … Celý příspěvek

Rubriky: Napsali jinde | Napsat komentář

Ošklivý hlodavec nezná rakovinu a žije desetkrát déle než jeho příbuzní

Zakrnělé oči, pod nimi dva obří řezáky, které slouží jako bagr. O tom, že by byl rypoš roztomilý, nemůže být řeč. Přesto se do něj v posledních letech zamilovala řada vědců z celého světa. Rypoš pochází ze subsaharské Afriky, kde … Celý příspěvek

Rubriky: Napsali jinde | Napsat komentář

Křečík šedý – Cricetulus migratorius (Pallas, 1773)

Původně se vyskytoval na kulturách suchých travin, stepí a polopouští. V současnosti je rozšířen i na zemědělské půdě a dokonce i osidluje i domy. Upřednostňuje suché oblasti s řídkou vegetací a lesům a vlhkým stanovištím se raději vyhýbá (Vohralík, 1999). Potravou jsou mu … Celý příspěvek

Rubriky: druhy | Napsat komentář

Křečík menší – Cricetulus longicaudatus (Milne-Edwards, 1867)

Obývá různorodé prostředí od pouští (zaznamenán ve východní Gobi) a polopouští, přes křovinaté stepi po lesy, nevyhýbá se horským loukám a skalnatým plochám. Preferuje suchá podhůří a jižní svahy hor s keřovými a travnatým porostem do výšky 1.900 m.n.m. Zabírá mělké … Celý příspěvek

Rubriky: druhy | Napsat komentář

Křečík daurský – Cricetulus barabensis (Pallas, 1773) vč. C. griseus a C. pseudogriseus

Obývá lesostepi, suché stepi a polopouště; je přizpůsobivý a nevyhýbá se ani zemědělským oblastem a může žít i v lidských obydlích. Buduje si jednoduché nory s 2-3 vstupy, o kruhovém průměru 2-3 cm. Nora je dlouhá až 1 m v hloubce 10 … Celý příspěvek

Rubriky: druhy | Napsat komentář

Křeček zlatý – Mesocricetus auratus (Waterhouse, 1839)

Tento druh se vyskytuje převážně v zemědělských oblastech s pěstováním jednoletých plodin jako pšenice, ječmen, cizrna, čočka nebo zeleniny (Demirsoy et al., 2006). Křeček zlatý je osamělý, noční tvor a všežravec (Qumsiyeh, 1996). Jeho nory jsou dlouhé až 9 metrů … Celý příspěvek

Rubriky: druhy | 2 komentáře

Křečík Campbellův – Phodopus campbelli (Thomas, 1905)

Vyskytuje se na loukách, polopouštích a pouště, dávají přednost půdám s pevnějším podklad než křečík Roborovského.  Nory mají 4 až 6 vertikálních vchodů, které vedou do hnízdní komory hluboké až 1 m (ale obvykle mělčí) a komory se zásobami. Obsazuje … Celý příspěvek

Rubriky: druhy | Napsat komentář

Křečík džungarský – Phodopus sungorus (Pallas, 1773)

Křečík džungarský obývá horské stepy, suché roviny a polopouště, jak písčité tak i suťovité. Žije solitérně. Doupata mají několik pasáží s jedním nebo dvěma místnostmi. Hnízdo k přezimování může být až 1 m pod zemí. Často používá nory jiných hlodavců, … Celý příspěvek

Rubriky: druhy | Napsat komentář