Křečík mongolský – Allocricetulus curtatus (Allen, 1925)

Křečík mongolský žije v suchém prostředí na pouštích, polopouštích a stepy (poušť Gobi). Obývá písčitá podhůří s nízkým travnatým popř. řídce keřovým porostem. Staví si velmi jednoduché mělké nory s několika vchody. Potravou jsou mu různá semena a někdy i hmyz, na zimu si připravuje zásoby potravy. Aktivní v podvečer a v noci. Období rozmnožování začíná v dubnu, má 2-3 vrhy ročně o cca 4-9 mladých.
Vyskytuje se v Tuvě (Ruská federace), v Mongolsku severně od pohoří Altaj a v přilehlých oblastech Číny – severozápadní Xinjiang, severní Gansu, severní Ningxia, Anhui a vnitřní Mongolsko.

Allocricetulus curtatus Allocricetulus curtatus

Přestože se někteří vědci pokoušeli prokázat A. curtatus jako poddruh  A. eversmanni (GM Allen, 1940; Ellerman a Morrison-Scott, 1951; Ma et al., 1987), převládá u většiny stále názor, že se jedná o samostatný druh (Corbet, 1978 c , Corbet a Hill, 1991; Gromov a Erbajeva, 1995; Musser a Carleton, 1993; Pavlinov a Rossolimo, 1987, 1998; Pavlinov et al., 1995). A fresh perspective is required to validate its specific status.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>