Křeček Raddeův – Mesocricetus raddei (Nehring, 1894)

Obývá suché stepy, bylinné a obilné stepy, zemědělské objekty. Osidluje i okraje lesů, hlubším lesům se však vyhýbá, stejně jako zamokřeným loukám. Vyskytuje se i ve výškách 1600-2300 m.n.m. Aktivní hlavně v soumraku a večer, ale na jaře a v létě také denní. Dělá hluboké nory s jedním (nížinný podruh) nebo několika východy (horský podruh). Přezimuje 4 do 6 měsíců v závislosti na nadmořské výšce a zimní teplotě. Na jaře a počátkem léta se živí převážně zelenými části rostlin, na podzim dává přednost semenům obilovin, luskovin a kořenové zelenině. Shromažduje na zimu až 16 kg zásob. Je považován za velkého zemědělského škůdce, je schopen zlikvidovat i bramborové výsadby, melounová pole i zeleninové zahrady, spasená místa tvoří „holiny“ i 50 m2 a více. Je často přenašečem tularémie. V horách reprodukuje obvykle dvakrát do roka, v nížinách 3-4 krát ročně. Každý vrh má  4 – 24 mladých, v průměru kolem 12 jedinců.
Délka těla je 280 mm, ocas délka na 14,5 mm (horské varianty jsou větší). Na tvářích a za ušima, že jsou malé světlé skvrny oddělené širokým černým pruhem. Tělo je okrové až hnědé shora, břicho je černé.
Vyskytuje se v Rusku, na suchých stepech severního Kavkazu, od Dagestánu až k řece Don a Azovskému moři. Jeho výskyt byl zaznamenán i v Gruzii.
Přesvědčivě jsou doloženy morfologické a chromozomální odlišnosti tohoto druhu (Hamer and Schutowa, 1965). Dělí se na tři poddruhy, kdy někteří vědci uvažují o vydělení poddruhu z rovin jako samostatného druhu, kvůli odlišným diploidním chromozomům odlišným od horského poddruhu.

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>