Křečík krátkoocasý – Cricetulus alticola (Thomas, 1917)

Křečík krátkoocasý obývá jehličnaté a březové lesy i pouštní stepi a křoviny, bažinaté louky a pastviny vysočiny. Průměrný vrh se pohybuje od 5 do 10 mladých (Smith a Xie 2008).
Tento druh obývá rozsáhlé území ve střední Asii, byl doložen na území Nepálu (Lim and Ross, 1992), severoindických svazových států Džammú a Kašmír (Agrawal, 2000) a západního Tibetu (Feng et al., 1986). Předpokládá se, která bude distribuován v této nadmořské výšce podél celého Himaláje (Molur et al., 2005) v nadmořské výšce okolo 4.000 m.n.m. V Číně, byl zaznamenán v jihozápadním a severozápadním Xinjiang Xizang v nadmořských výškách v rozmezí od 3.100 – 5.200 m.n.m (Smith a Xie 2008).
Poprvé jako samostatný druh popsán (Thomas, 1917) a několikrát potvrzen (Corbet, 1978; Corbet a Hill, 1991; Ellerman, 1941, 1961; Ellerman a Morrison-Scott, 1951; Musser a Carleton, 1993; Pavlinov et al., 1995). Výjimku tvoří studie Feng et al . (1986), kteří považovali C. alticola za poddruh C. kamensis. Další výzkumy opět potvrdili C. alticola jako samostatný druh (Zhang et al., 1997, a Wang, 2003).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>