Křečík Eversmannův – Allocricetulus eversmanni (Brandt, 1859)

Obývá suché stepy a polopouště, ale je občas se vyskytuje i v zemědělských oblastech a v okolí sídel, zejména na Urale expanduje do zemědělských oblastí. Na Sibiři se nachází v blízkosti lidských sídel dále na sever než jeho původní rozložení (Vinogradov and Gromov, 1952). V severní části výskytu se adaptoval i na lesostep (Gromov and Erbaeva 1995).

Nepřejde do režimu spánku, nicméně jeho denní aktivita je v zimě nižší. Stravu tvoří zejména zelené části rostlin a semena různých kulturních i planě rostoucích rostlin. Také pravidelně konzumuje živočišné bílkoviny – hmyz a měkkýše. Zaznamenány jsou ovšem případy kdy si ulovil ještěrku, hraboše či mláďata drobných ptáků a mladé veverky (Gromov and Erbaeva, 1995). Samice může mít několik vrhů ročně,  2-3 v severních částech rozsahu a 3-4 na jihu. V jednom vrhu bývá obvykle 4-6 mláďat.


Obývá rozsáhlé území v Rusku, Kazachstánu a Číně, od východního břehu řeky Volhy po severočínskou provincii Xinjiang (Wang, 2003). V pleistocénu jsou jeho pozůstatky doloženy i na západ od Volhy – v povodí Donu a na Krymu (Nechay, 2000).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>