Křeček Brandtův – Mesocricetus brandti (Nehring, 1898)

Tento druh se vyskytuje v suchých otevřených stepních biotopech s obilovinami a pelyňkem, polopouštích ale i v zemědělských oblastech. Tento druh se nachází od hladiny moře do 2.600 m.n.m., nicméně jeho základní rozsah je nad 1,000-2,200 m.n.m. Konzumuje byliny a obiloviny, někdy i hmyz a jiné bezobratlé. Shromažďuje zásoby na zimu v podobě obilí, kořenů různých bylin, cibulek a listí a upadá do zimního spánku.

V závislosti na typu země může být nory od 50 cm do 2 m hluboké, a 6 až 10 m dlouhé. Doupata mají několik částí, mj. hnízdní buňku, buňku na zásoby a toaletní buňku. Často má nory v koloniích s hraboši. Samice mají mladé 2-3 krát ročně. V dobrých podmínkách byly zjištěny i 4 vrhy. V jednom vrhu může být 4 až 20 mladých, v průměru kolem 10. Délka březosti je extrémně krátká 16-17 dnů.

Křeček Brandtův má největší distribuční oblasti z rodu Mesocricetus – vyskytuje se v turecké Anatolii; v  Gruzii, Arménii a Ázerbájdžánu (Šidlovskij, 1967), v ruském jihozápadním Dagestánu (Gromov a Erbaeva 1995, Pavlinov et al., 2002), v severozápadním Íránu (Lay, 1967). Zprávy o výskytu na severu Iráku, Sýrii, Libanonu a severním Izraeli (Musser and Carleton, 2005) jsou chybné (Shehab et al. 2004).

Tento druh je rozšířen na velkém území, ale díky slabé populaci je vzácný. Rozvoj zemědělství v Turecku likviduje jeho přirozené stepní stanoviště (Yigit, N. os. Comm. 2007). V poslední době se populace snížila v důsledku antropogenních faktorů i na Kavkaze (K. Tsytsulina Pers. comm. 2008). V Gruzii se dostal do červené knihy vzácných a ohrožených druhů. Vzhledem k doloženému poklesu o více než 20% se blíží kriteriu pro ohrožený druh a zřejmě dojde k ochraně na celém území jeho výskytu.

Autenticitu druhu opětovně potvrzena (Ellerman, 1941; Ellerman a Morrison-Scott, 1951). Dříve byly opatrné pokusy zahrnout M. brandtii do M. auratus (Corbet, 1978), o samostatnosti druhu již dnes není díky novým výzkumům  chromozomů pochyb (Fang a Jagellonský, 1992). Další studie potvrdily kontrastní morfologii mezi M. auratus a M.brandtii v jihovýchodním Turecku (Yiğit et al.(2000 b ).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>