Křečík Roborovského – Phodopus roborovskii (Satunin, 1903)

Vyskytuje se v písčitých pouštích a pastvinách; vyhýbá se oblastem s hlínitou půdou. Doupata s jediným otvorem (4 cm v průměru) jsou vyhrabány mezi písečnými dunami, nebo na jejich okraji. Doupata jsou hluboké 90 cm a obsahovat jedno obytné hnízdo a 2-3 zásobárny potravy. Konzumuje různá semena, zelenou vegetaci a nepohrdne ani hmyzem. Je aktivní v noci a neupadá do zimního spánku. Rozmnožování probíhá od března do září (nebo ještě později). Samice má až 4 vrhy ročně, v jednom vrhu bývá 3-9 mladých. Délka březosti je 20 dní. Mladí ještě tentýž rok dosahují pohlavní dospělosti a mohou se dále reprodukovat.

Tento druh je dosud velice početný a obývá velké území, přesto populace křečíka Roborovského v přírodě mírně klesá, zejména díky intenzivnímu pastevectví a ubytku vodních zdrojů. Obývá pouště severní a severozápadní Číny a většinu Mongolska (Džungarská pánev, poušť Gobi aj.), zasahuje i na území Ruska (oblast Tuva) a Kazachstánu (Sokolov a Orlov, 1980; Ma et al., 1987; Qin, 1991; Wang, 2003; Zhang et al., 1997).

Tento druh je taxonomicky jasně specifikovaný (Corbet, 1978; Ellerman, 1941; Ellerman a Morrison-Scott, 1951; Musser a Carleton, 1993; Pavlinov a Rossolimo, 1987 ; Pavlinov et al., 1995).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>