Křečík džungarský – Phodopus sungorus (Pallas, 1773)

Křečík džungarský obývá horské stepy, suché roviny a polopouště, jak písčité tak i suťovité. Žije solitérně. Doupata mají několik pasáží s jedním nebo dvěma místnostmi. Hnízdo k přezimování může být až 1 m pod zemí. Často používá nory jiných hlodavců, někdy žije v těsné blízkosti jiných druhů. Potravou jsou mu různá semena, hmyz a larvy. Na zimu si nashromáždí velké množství podkožního tuku, která jim pomáhá přežít teplotám pod bodem mrazu. Rozmnožuje se během teplých období v roce, někdy ovšem i v zimě. Samice mají ročně od dubna do září i 5-6 vrhů (v Kazachstánu), s 4 až 11 mladými v každém. Mladí začínají rozmnožovat, už když jejich hmotnost dosáhne 20 gramů.

Přesné údaje o populaci nejsou k dispozici, přesto je to druh početný bez ohrožení.. Výkyvy v počtech mohou být značné. V některých oblastech s hojným výskytem působí škody v zemědělství. Jeho populace obývá rozsáhlé území severovýchodního Kazachstánu, jihozápadní Sibiře a izolovanou oblast Chakaska (Rusko).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>