Křečík Campbellův – Phodopus campbelli (Thomas, 1905)

Vyskytuje se na loukách, polopouštích a pouště, dávají přednost půdám s pevnějším podklad než křečík Roborovského.  Nory mají 4 až 6 vertikálních vchodů, které vedou do hnízdní komory hluboké až 1 m (ale obvykle mělčí) a komory se zásobami. Obsazuje často nory po pískomilech, než aby stavěl vlastní. Potravou jsou mu především semena a rostliny, ale nevyhýbá se ani hmyzu. Aktivní je hlavně v noci nebo za soumraku, neupadá do zimního spánku. Samice mají ročně v průběhu dubna až října  3-4 vrhy, v každém je 4-8 mladých. Doba březosti je 20-22 dní. Mladiství jsou reprodukčně aktivní již v prvním roce.

Množství jedinců tohoto druhu je ovlivněno rostoucím pastevectvím a úbytkem vodních zdrojů, přesto je dosud početný na velkém území v Kazachstánu, Tuvě a Zabajkalí (Rusko), Mongolsku a severovýchodní Číny. 

Někteří badatelé se ho opětovně snažili v minulosti zařadit jako podruh křečíka džungarského badatelů (GM Allen, 1940; Corbet, 1978 c; Ellerman, 1941; Ellerman a Morrison-Scott, 1951; Gromov a Erbajeva, 1995, Wang, 2003; Zhang et al., 1997).  Přesto převládá názor o svébytnosti tohoto druhu (Musser a Carleton, 1993; Pavlinov a Rossolimo, 1987, 1998; Pavlinov et al., 1995), toto je podpořeno i doložením chromozomálních odlišností (Safronova et al., 1992).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>