Křeček zlatý – Mesocricetus auratus (Waterhouse, 1839)

Tento druh se vyskytuje převážně v zemědělských oblastech s pěstováním jednoletých plodin jako pšenice, ječmen, cizrna, čočka nebo zeleniny (Demirsoy et al., 2006). Křeček zlatý je osamělý, noční tvor a všežravec (Qumsiyeh, 1996). Jeho nory jsou dlouhé až 9 metrů (Gattermann et al. 2001). Neověřené informace od místních zemědělců hovoří o možné hibernaci od listopadu do února (Gattermann et al. 2001). Reprodukční aktivita začíná zřejmě již v únoru, na konci března byla zaznamenána samice s 2-3 týdenními mláďaty (Gattermann et al. 2001).

Křeček zlatý je v přírodě velmi vzácný. Během dvou krátkých expedic na hlavní distribuční oblasti v Sýrii byl nalezen jen omezený počet jedinců (Gattermann et al., 2001). Hustota populace je pravděpodobně značně nerovnoměrná, na základě biologických průzkumů a pozorování místních zemědělců může být místy početná. Tyto údaje není možné potvrdit díky časté záměně s příbuzným druhem Mesocricetus brandti (Gattermann et al. 2001).

Hlavní hrozbou pro zlatého křečka v Sýrii je ztráta přirozeného prostředí, zejména díky rostoucímu osidlování lidmi a jejich činností. Vliv přirozených predátorů na populaci křečka zlatého je pravděpodobně zanedbatelný. Křečci jsou považováni za jedny z nejvýznamnějších zemědělských škůdců, zvířata jsou chytána do pastí a trávena. Zemědělci používají velké množství rodenticidů (pesticidů určených na hubení hlodavců) poskytovaných vládou. V květnu a červnu je ve většině zemědělských oblastí po sklizni, zbylé části rostlin spasou ovce. Pro křečky je díky tomu čím dál obtížnější zajistit dostatek potravin na zimu (Gattermann et al., 2001).

Vyskytuje se na malém území v Sýrii a Turecku, často v navzájem izolovaných oblastech. Hlavní distribuční oblastí zlatého křečka je úrodná, zemědělsky využívaná a hustě osídlená Alepská plošina v Sýrii, 280 až 380 m.n.m nad mořem. Plošina zahrnuje oblast o rozloze cca 10 ,000-15, 000 km2. Přesné údaje o distribuční oblasti nelze získat z důvodu omezeného přístupu k vojensky chráněnému pohraničním pásmu mezi Sýrií a Tureckem (Gattermann et al., 2001). V Turecku žije pouze na třech lokalitách a je považován za velmi vzácného. Odhady hovoří o populaci menší než 2500 dospělých jedinců, ale pro potvrzení je třeba nashromáždit další údaje (Yigit, 2007).

Vědecké studie se zaměřili zejména na oddělení druhů M.auratus a M. brandti (Lyman a O’Brien, 1977; Krystufek a Vohralík, 2001). Doložena chromozomální odlišnost obou druhů (Doğramaci et al.,1994; Yiğit et al., 2000) při průzkumech populací křečků na jihovýchodě Turecka. Zpracovány i studie o původech laboratorních zásob tohoto druhu ve Francii, Indii a USA (Adler, 1948; Murphy, 1985).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Křeček zlatý – Mesocricetus auratus (Waterhouse, 1839)

  1. hledam napsal:

    čim se živi křeček medvědí

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>