Křečík menší – Cricetulus longicaudatus (Milne-Edwards, 1867)

Obývá různorodé prostředí od pouští (zaznamenán ve východní Gobi) a polopouští, přes křovinaté stepi po lesy, nevyhýbá se horským loukám a skalnatým plochám. Preferuje suchá podhůří a jižní svahy hor s keřovými a travnatým porostem do výšky 1.900 m.n.m. Zabírá mělké nory často zkonstruovány podle skal, které rozšiřuje vodorovně pod povrchem. Někdy obsazuje nory po jiných drobných hlodavcích. Potravu tvoří převážně semena, nepohrdne ani hmyzem. Samice mají dva vrhy ročně o 4 až 9 mladých, doba páření začíná v březnu a dubnu.
Obývá území rozsáhlé území na ruském Altaji, Tuvě a Zabajkalí, v Kazachstánu (Gromov a Erbajeva, 1995), v Mongolsku a v čínských provinciích – Vnitřní Mongolsko, Hebei, Peking, Tianjin, Henan, severní Shanxi, severní Ningxia, severní  Sichuan a severovýchodní Tibet (Feng et al., 1986; Qin, 1991; Corbet and Hill, 1992;  Wang, 2003; Zhang et al., 1997).
Populace křečíka menšího se mírně snižuje. Na vině je zejména intenzifikace pastvy a rostoucím počtem hospodářských zvířat. V některých oblastech musí křečík svádět Cricetulus longicaudatus boje o zdroje s jinými hlodavci. Rizikové může být i snižování dostupnosti vodních zdrojů.
O svébytnosti druhu C. longicaudatus není pochyb (Milne-Edwards, 1867), pouze u poddruhu  C. longicaudatus dichrootisse bylo uvažováno o přeřazení poddruhu k C. barabensis (GM Allen,1940), ale potvrzeno řazení pod longicaudatus (Corbet,1978; revidováno Wang a Zheng, 1973).

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>