Křečík krysí – Tscherskia Triton (de Winton, 1899)

Vyskytuje se v otevřených oblastech s keři a na březích řek. Také ho lze nalézt na okrajích polí, podél kanálů, silnic a u rýžových polí. Staví si hluboké vertikální nory, v nichž ukrývá zásobu obrovského množství semen ve velkých skladovacích komorách. Živí se semeny divokých a pěstovaných rostlin (sója, kukuřice, slunečnice), občas sbírá i listy. Zásoby potravin na zimu mají až 10 kg. V Číně byl vždy považován za velkého zemědělského škůdce. Křečík krysí je především noční živočich, i když ho lze zahlédnout i během dne.  Průměrná délka života o jeden rok (u jedinců chovaných v zajetí je vyšší). Reprodukční období je od dubna do října (v Číně od května do srpna). Za svůj život mají 2-3 vrhy o 8 až 10 mladých, maximální zaznamenaný počet mláďat byl 24.

Tscherskia Triton Tscherskia Triton

Příspěvek byl publikován v rubrice druhy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>