Křečci & křečíci

Křečci patří k nejadaptabilnějším živočichům vůbec, ať už z hlediska svého vzezření, podle prostředí v němž žijí, či způsobu života. Jsou druhy živící se pouze semeny, stejně jako druhy lovící malé rybky. Vyskytují se od deštných tropických pralesů až po ledovou tundru, od pobřeží až po velehory.

Velikostně se pohybují od malých, několik málo gramů vážících, křehkých tvorečků, až po křečky rozměrů malého králíka. Od klasického zjevu bez ocasu s výraznými lícními torbami, až po druhy spíše připomínající myši či plchy.

Problémem je dodnes nejednoznačné taxonomické rozdělení křečků a křečíků, potažmo hlodavců obecně. Více se o této problematice dozvíte v části věnované druhové pestrosti křečků. Chaosu přispívá i převažující anglická terminologie, které někdy používá označení hamster (křeček) a jindy rat (krysa). Zejména pokud bychom křečky nepravé považovali za součást velké křeččí rodiny, tak v tomto případě je drtivá většina křečků označována jako „krysa“ – typickým příkladem je např. Křeček velký, anglicky označovaný Malgasy Giant Rat (Malgašská obří krysa).

Komentáře nejsou povoleny.